Info

De Coldhanded Cup Serie zijn 6 wedstrijd (zater)dagen in de wintermaanden om zeilers de mogelijkheid te geven om de hele winter door actief op het water te zijn en te trainen voor wedstrijden in de zomermaanden

– winterwedstrijden vanuit de Lelystad op IJsselmeer of Markermeer
– voor fully crewed én double handed bemanningen
– met ORC/IRC en open klassen
– 1 tot 3 wedstrijden per wedstrijddag

Deze winter (2017) zal op de volgende data worden nog wedstrijden om de Coldhanded Cup 2017 gevaren worden:
11 februari, 4 maart en 18 maart

Lokatie: Lelystad-Haven / Markermeer

De wedstrijdserie is een initiatief van: Dick Koopmans, Jules Bänffer en Huib Swets

ANDERE SHORTHANDED WEDSTRIJDEN:
50 Mijl Race
De kortste race heeft een lengte van 50 mijl en wordt gevaren op het IJsselmeer. De wedstrijd staat open voor doublehanded boten en wordt in Open Klassen (op lengte) verzeild.

100 Mijl Race (aka Bruine Bank Race)
De 100 Mijl race staat open voor doublehanded en solo-bemande boten, wordt met Pinksteren verzeild en heeft een totale lengte van ongeveer 100 mijl. De route is globaal van IJmuiden naar een 2 kardinale boeien boven de Bruine Bank en terug. De wedstrijd geldt tevens als kwalificatie voor de 1000 Mijl Race.

200 Myls Solo
De 200 Myls ‘SOLO’ is een jaarlijks evenement dat begint in Lelystad Bataviahaven, in het najaar. Tot maximum 100 deelnemers starten op een woensdag tussen 7.00 en 10.00 uur. De zeilers hebben de keuze uit vier banen van elk 200 mijl. De windkracht, -richting en het tij zijn daarbij doorslaggevend. Op de zondag daarop volgend moeten ze voor 12.00 uur de finishlijn voor Durgerdam weer passeren.

Onderweg dient iedere schipper in totaal minimaal 27 uur rusttijd te nemen, verdeeld over tenminste drie afzonderlijke periodes. Van die rustperiodes dient er tenminste één voor anker liggend te worden doorgebracht. De schuttijden worden eveneens als rust geklokt. Van de vier banen hebben er twee een zilte route. Het totale wedstrijdwater beslaat het Markermeer, IJsselmeer, de Waddenzee en Noordzee. Er wordt gestreden volgens een ruim geinterpreteerd SW-handicapsysteem.

500 Mijl Solo & Doublehanded
Deze wedstrijd is in oorsprong bedoelt als kwalificatie voor lange afstand wedstrijden als Fastnet, Round Britain of OSTAR, maar is natuurlijk ook voor iedereen die een een middellange shorthanded wedstrijd zou willen zeilen.

De 500 MIJL is de enige in z’n soort op de Noordzee en combineert competitie, kwalificatie en training in één evenement en wordt georganiseerd door mensen die zelf meegedaan hebben aan bovenstaande lange afstand wedstrijden.

De 500 MIJL zal weer in 2018 starten en finishen in IJmuiden. Datum zal spoedig bekend gemaakt worden.

1000 Mijl Double Handed Race
Dit is de langste en misschien wel meest uitdagende race in de noordelijke Noordzee. Aan de wedstrijd doen deelnemers uit vele landen mee (o.a. NED, BEL, GER, NOR, GB), bestaat uit meerdere etappes en sluit aan op de Bergen – Shetland Races. De IRC wedstrijd is bedoeld voor double handed bemande boten en zal op 14 juni 2017 vanuit IJmuiden starten.